Sugárzó válaszfalak

Csontritkulás, porcleválás, izomgörcsök, migrén, koncentrációs zavarok, fokozott stressz, nyugtalan alvás, belső feszültség, gyengülő immunrendszer – ilyen és hasonló bajokat okozhatnak otthonunkban a veszélyes elektromos terek. Gyakran a falban rejtőző vezetékek a bűnösök.

Lakások elektroszmog-felmérése során igen gyakran találkozom erős elektromos terekkel. Tapasztalataim szerint ezekben az egészségkárosító terekben élő emberek igen gyakran küszködnek a fenti problémákkal, de a leírtakon kívül még számtalan betegség kialakulását katalizálhatja az otthonunkban található elektroszmog.

A falakban rejtőző veszélyforrás

Szívesen lakna egy nagyfeszültségű távvezeték közvetlen közelében? Örülne, ha gyermeke napi 3-4 órán keresztül játszana a lelógó elektromos kábelek alatt? Mit szólna hozzá, ha a napi rohanás után szervezetének egy több százezer volt feszültségű vezeték által keltett elektromos térben kellene regenerálódnia? Aludna, dolgozna, élne ilyen erős elektromos térben? Ugye nem?

De vajon biztos-e abban, hogy nincs része a fentiekben nap mint nap, akár hosszú évek óta? Ne legyen biztos benne!

Ingatlanvásárlás előtt sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy a kiszemelt ház közelében található magasfeszültségű távvezeték káros hatásai felől érdeklődjenek, de kevesen gondolják, hogy veszélyes elektromos terek kialakulásához nem feltétlenül szükséges a ház közelében egy jól látható, látványos és rémisztő távvezeték.

Egy átlagos lakásban számos láthatatlan elektroszmog forrás található. Egy átlagostól eltérőben – akár sokkal több. Veszélyes lehet már egy egyszerű, hibásan bekötött elektromos eszköz is, amelyről még a leggyanakvóbbak sem gondolnák, hogy károsan hatna egészségükre, de veszélyesek lehetnek akár a falakban rejtve lapuló elöregedett vagy hibás elektromos vezetékek is. Ki gondolná, hogy – egy ilyen rejtett hiba folytán – a fekhely mellett lévő válaszfalból, a gyermek számítógépéből, akár egy kisebb távvezeték által keltett erősségű elektromos tér károsítja egészségét?

Ágyáthelyezés – hibásan

A távvezetékek által keltett erős elektromos tereket hatékonyan árnyékolják az épületek falai, így ezek az elektromos sugárzások lakásokon belül jelentősen legyengülnek. De mi a helyzet azokkal a sugárzásokkal, amelyek a lakásunk falain belül keletkeznek? Esetleg éppen a falakban meglapuló elektromos vezetékek okozzák...

Vajon találkozhatunk hasonló erősségű elektromos terekkel egy átlagos lakásban? Tapasztalataim szerint igen. Sőt, néha még ennél erősebb elektroszmogot is okozhatnak különféle észrevétlen hibák.

Nemrég egy kedves házaspár lakásában jártam. Elmesélték, hogy néhány hónappal korábban vizsgálódott már lakásukba egy radiesztéta, és tanácsára a fekhelyüket egy, a földsugárzásoktól mentes területre helyezték át, de a problémáik nem oldódtak meg, sőt újabbak keletkeztek. Szemügyre vettem a hálószobában elhelyezett franciaágyat, és rögtön észrevettem néhány komoly és „látványos” problémát. Már ekkor sejtettem, hogy mi is lehet a valódi ok, de az elektroszmog műszeres mérését későbbre hagytam, és vizsgálódásomat a földsugárzások feltérképezésével kezdtem. Furdalta ugyanis az oldalamat a kíváncsiság, hogy az előttem ott járt radiesztéta vajon minek alapján javasolta a fekhely áthelyezését.

A földsugárzások vizsgálata során kiderült, hogy a házaspár fekhelye ebből a szempontból valóban jó helyen van. Úgy tűnt, hogy a kolléga jól végezte a munkáját, de hamarosan kiderült, hogy az ágy új helyének kiválasztásakor nagy hibát követett el.

Az ágy, mint antenna

Mivel az ágyon nem találtam káros földsugárzásokat, nekiláttam az elektroszmog műszeres felderítésének. Első pillantásra feltűnt, hogy a kovácsoltvas ágy fejrészéhez két oldalról éjjeli lámpákat erősítettek, és a lámpatesthez futó vezetékek rá vannak tekerve a vasrudakra. Gyanúmat a mérőműszer hangos visítással igazolta. A vaságyhoz közelítve a mérőműszer szinte megkergült. Az egész vasszerkezet óriási antennaként sugározta szét az extrém erősségű elektroszmogot. Az épületbiológusok által fekhelyeken javasolt 5V/m-es határértéket jócskán meghaladó, több mint 300V/m-es térerősséget mutatott a műszer.

A házaspár döbbenten figyelte a fejleményeket, és hamarosan én is igencsak meglepődtem. Egyértelműnek tűnt, hogy a vaságyon mérhető extrém erősségű elektroszmogot az éjjeli lámpák és a hozzájuk vezető elektromos kábelek okozzák. Hasonló esetekkel már számtalanszor találkoztam. A fémből készült ágyak rúdjaira szigorúan tilos rátekerni elektromos vezetékeket, de még a közelükből is el kell ezeket távolítani!

Gondoltam, egyszerűen megoldom a problémát, és kihúztam a lámpák fali csatlakozóját. Nagy meglepetésemre az ágyon lévő mérőműszer változatlan hangon kerregett. Ezen igen elcsodálkoztam. Az elektroszmog látványos megszűnése elmaradt. A jelzett érték ugyan jelentősen csökkent, de még mindig extrém erősséget mutatott. Az ágy kétméteres körzetében nem volt semmiféle elektromos berendezés vagy vezeték. Mi okozhat mégis ilyen erős gerjedést?

A megoldás: árnyékolás, földelés

Az elektromos tér a fejrésznél lévő válaszfalból sugárzott. A falban futó vezetékek elektromos terei feltöltötték a válaszfalat elektromossággal. Közvetlenül a fal mellett több mint 800V/m-es térerősség volt mérhető, és ez a sugárzás felgerjesztette a vaságyat! Ki gondolná, hogy egy egyszerű válaszfal mellett erősebb elektromos tér mérhető, mint egy kisebb távvezeték közvetlen közelében?

Az előttem vizsgálódó radiesztéta nagy hibát követett el, mivel csak a földsugárzásokkal törődött, és nem végzett műszeres elektroszmog-vizsgálatot. Az ágyat így igen erős, egészségkárosító elektroszmogba helyezték el. Az erős elektromos terekből származó elektroszmogot szerencsére aránylag egyszerűen meg lehet szüntetni, illetve ki lehet árnyékolni.

A leírt esetben a válaszfal gerjedésének megszüntetésére több módszer is szóba jöhet. Alkalmazhatunk feszültségmentesítő automatát, árnyékoló falfestéket, illetve árnyékoló falvédőt is elhelyezhetünk az ágy mögötti területre. A megfelelő árnyékolás megválasztását és kialakítását bízzuk szakemberre!

Sugárzó válaszfalakE jelenség igazi veszélye abban rejlik, hogy semmi külső jel nem utal a problémára. Kimutatása csak műszeres vizsgálatokkal lehetséges.

(A képen látható ágy fejrészénél 145V/m-es extrém elektromos térerősség volt mérhető. Az épületbiológusok által javasolt határérték 5V/m!)

Hálószobák, gyerekszobák tervezésénél, kialakításánál javasolt a válaszfalakba árnyékolt vezetékeket alkalmazni, illetve feszültségmentesítő relét beépíteni. A falak elektromos feltöltődésének kialakulása függ a falakban futó elektromos vezetékektől és a felhasznált építőanyagoktól is. Gyakran előfordul ez a probléma különféle könnyű, habosított falazó elemek, valamint hibásan kivitelezett gipszkarton falak esetében, de a védőföldelés hibája, illetve hiánya is okozhatja ezt a jelenséget – akár egy sima téglafal esetében is.

(Folytatjuk)